Kémiai kockázatértékelés

A vállalkozó köteles a veszélyes anyagok munka közbeni alkalmazásából eredő kockázatokat felkutatni, megbecsülni, értékelni, kémiai kockázatértékelést elvégezni A veszélyes anyagokkal kapcsolatos veszélyelemzés (kémiai kockázatértékelés), például amiket a napi kézmosás, mosogatás, takarítás során használnak. Ezekről lennie kell egy ANTSZ bejelentő lapnak, a biztonsági adatlapoknak és magának a kémiai kockázatértékelésnek, mely tartalmazza még a friss jogszabályokat, illetve fogalom meghatározásokat is. A munkáltatónak a kockázat becsléshez szükséges kiegészítő információkat be kell szereznie a gyártótól, forgalmazótól, ill. a beszállítótól (biztonsági adatlap).

A felhasznált anyagok mennyisége és az emberi szervezetre gyakorolt hatása alapján megítéljük a kémiai kockázat mértékét (minőségi, mennyiségi) a hatás valószínűségének meghatározásával pedig a végleges veszély nagyságát. A kockázat becslés alapján megelőző intézkedéseket hozunk, melyeket a munkáltatónak be kell tartani. A kockázatbecslést dokumentálni kell.

A kockázat becslést újra kell végezni, ha a munkahelyen, ill. a tevékenység végzésében olyan jelentős változások történtek, amelyek a korábbi becslést, elavulttá teszik, vagy foglalkozás egészségügyi vizsgálatok teszik azt indokolttá. Korábbiakban nem alkalmazott veszélyes vegyi anyaggal tevékenység.

kémiai kockázatértékelés

Forduljon hozzám bizalommal,

vegye igénybe ingyenes helyszíni bejárásomat, 3 éves munkavédelmi felügyelői tapasztalatomat!